Hangi diyet bize uygun?Bir zamanlar vejetaryenler ve etoburlar vardı. Bugün ise o kadar farklı diyet çeşitleri var ki, insanların aklının karışmaması işten bile değil. Fakat onca rejim sistemlerinin içinde hangisi bize daha uygun?
Independent gazetesinde Kate Craven imzalı habere göre birçoğumuz daha sağlıklı beslenme konusunda hassas ve dikkatliyiz. Başarılı bir diyetin kişilerin sağlık durumlarını daha da iyileştirdiği ve daha çekici görünüme kavuşturduğu bir gerçek.
Hepimiz biliyoruz ki, sebzeler bizim sağlığımız açısından oldukça yararlı gıdalar fakat et yemek o kadar zararlı mı? Beslenme uzmanı Patrick Holford’a göre kırmızı et yemenin de birtakım avantajları var. Kırmızı et demir, çinko ve protein açısından oldukça yararlı.
Kırmızı et kanser riskini artırıyorDiğer tarafatan kırmızı et doymuş yağ oranının, hormonların ve antibiotik kalıntılarının da kaynağı olmaktadır. 1997 yılında Dünya Kanser Araştırma Fonu’nun açıklamasına göre gereğinden fazla kırmızı et tüketimi, kanser riskini de büyük oranda arttırmakta.
Diyetlerde önerilen ızgara ve barbekü yöntemiyle pişirilen etler mide ve kolon kanserini tetikleyici bir etki gösterirken, rektum kanseri de oluşabilecek tehlikeler arasında yer alıyor. Bu tehlike ızgarada aşırı pişmiş etler için daha da yüksek bir risk faktörü oluşturmakta. Et ve yağ yoğun bir şekilde piştiğinde kanseri tetikleyen maddeler de daha hızlı ve etkili bir şekilde ortaya çıkıyor. Diğer taraftan gereğinden fazla protein alımı çocuklarda osteoporoz tehlikesini de ortaya çıkarıyor.
Peki, bu durumda kırmızı et tüketimini kesip, yarı vejetaryen konuma geldiğimizde yani beyaz ete yöneldiğimizde ne olacak? Tavuk eti kırmızı ete göre daha az miktarda yağ içerdiği için faydalı diyebiliriz. Bu noktada ilginç bir araştırma sonucunu ortaya koyalım.
1970′lerde bir tavuk sadece 9 gr. Yağ içerirken, bugün tavuklardaki yağ miktarı 23 grama yükselmiş durumda. Sürekli tavuk tüketenlerde bu durum hareketsizlikle de birleşince yine sağlık problemlerine dönüşebiliyor.
Bu durumda 19 gram yağ içeren organik tavuklar tercih edildiği taktirde daha sağlıklı bir netice ortaya çıkar.En iyisi balıkHolford’a göre en iyisi balık tüketmek. ‘Ne kadar çok balık yersek, o kadar az akli sorunlarla karşılaşırız. Tavuğun ve kırmızı etin aksine balık ne kadar çok yağlı olursa o kadar sağlıklı oluyoruz. Omega 3 zengini balık, konsantrasyon ve zihinsel dengelerin sağlanmasında oldukça etkili rol oynuyor. Kalp krizi riskini aza indirerek kansere karşı koruma sağlıyor.(Derleyen: Tolgahan Kamiloğlu)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder